Transparant, jg 22, nr. 3, april 2019

Inhoudstafel

IPB-Nieuws
* Ethisch omgaan met geld.

In 't Vizier
* Denk je dat we in een zwart gat zullen vallen? Saskia van den Kieboom over de WJD in Panama.

Editoriaal

Verlangen naar nieuw leven: de levensboog van geboorte tot nieuw leven over de dood heen

In ons leven worden we geconfronteerd met blije en droeve gebeurtenissen. Het uitkijken naar de geboorte van een kind, de opgroeiende kinderen, de verliefdheid van jongeren die kiezen om samen door het leven te gaan, de gezinnen die samen hun weg zoeken met elkaar, de kwaaltjes van het ouder worden en het (soms veel te vroege) einde van het leven.
Recent maakte ik het zelf mee: de geboorte van een kleinkind, wat een wonder! Je ziet je eigen kind vader worden, een stap die uitnodigt tot een nieuwe verantwoordelijkheid. En zelf besef je dat je van de volheid van het leven stilaan gaat naar ‘de herfst', je bent grootouder. Je schuift als het ware op. Je kijkt naar je eigen ouders, je voelt het gemis om hen die er niet meer zijn. En je beseft: het leven gaat zijn weg van Kerstmis naar Pasen, of je dat wil of niet. Nieuw leven begint en ontplooit zich, tot het doorheen de dood komt tot een anderssoortig leven.

Lees meer...

 

Transparant, jg 22, nr. 2, januari 2019

Inhoudstafel

IPB-Nieuws
* Kunst in de kerk: een pastorale kans.

In 't Vizier
* Kunst in de kathedraal. Interview met Christian Devos, directeur Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen.

Editoriaal

LEVEN in de kerk

God kiest mensen uit om geboren te worden.
God kiest een moment uit om tot leven te komen.
God kiest een plaats uit om het levenslicht te zien.
God kiest een mens uit waarin Hij mens kan worden.
Zo maakt Hij het verschil.

PSALM 90: van oud naar nieuw
Bij begin van een nieuw jaar past het om even stil te vallen, terug te kijken en vooruit te blikken. Een nieuw jaar biedt immers de kans om het oude af te leggen en een nieuw begin te maken. Daarbij past mooi psalm 90, die ook wel eens de ‘oudejaarsavondpsalm' wordt genoemd. De psalmist nodigt ons uit om te verwijlen bij het (korte) mensenleven in het licht van Gods eeuwigheid én om ook het volgende jaar mee te werken aan Gods schepping. Ondanks enkele sombere passages is de psalm een uitdrukking van het grote vertrouwen dat we, ondanks alles, altijd bij God mogen terugkeren. Ik geef graag enkele verzen mee die het lezen en herlezen van deze psalm bij de jaarwisseling betekenisvol maken.

Lees meer...

 
Meer artikelen...