Toepassingsdomeinen

Getuigenis van mensen uit de pastorale ploeg van de pastorale eenheid Heembeek-Mutsaard

parochie_noh2

Yves Lebrun (pastoor)
Neder-Over-Heembeek is Brussel stad en bevindt zich in de kanaalzone. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft twee industriegebieden: één ten zuiden: Vorst en Anderlecht en één ten noorden: Neder-Over-Heembeek.
Alle industrie en afvalverwerking die logisch verbonden zijn met de grootstad situeren zich in deze twee gebieden.
Je draaide het venstertje van je wagen dicht als je vroeger over het viaduct van Vilvoorde op de Brusselse ring reed. Dat waren de cokesfabrieken van de Marly in Neder-Over-Heembeek die je passeerde. Je maakte kennis met de goede, stinkende Heembeekse lucht. Gelukkig is dat nu niet meer het geval.


Ook de afbraak van de schoorsteenpijp van de gesloten Marlyfabriek verliep bijzonder schokkend. Door een technische fout schoot de schoorsteen in brand en een stinkende rookpluim waaide over Vlaanderen tot in Duitsland. Ook dit was Neder-Over-Heembeek.
Neder-Over-Heembeek herbergt de grootste afvalverbrandingsoven van dit land. Het betreft drie oude roosterovens die samen 540 000 ton afval per jaar verbranden.
Wanneer Brussel zelf zijn afvalberg vermindert en minder afval produceert, wordt afval vanuit het buitenland naar Brussel gebracht. De drie lijnen blijven op volle toeren draaien.
Vroeger stond er slechts één filtersysteem op de oven om grote deeltjes tegen te houden.

Na flink wat protest van de buurt, waaronder ook van de parochie werd een rookgaswasinstallatie geplaatst waardoor de oven de Europese normen van uitstoot zou halen.
De rookgaswasinstallatie kostte 1,3 miljard BFR.
Spijtig genoeg is er nog steeds geen filter geplaatst die schadelijke dioxines tegenhoudt (te duur). We weten wel dat een constante verbrandingstemperatuur de hoeveelheid dioxines die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces beperkt. Maar er blijven toch nog dioxines vrijkomen.

De plaatselijke gemeenschap van Heembeek-Mutsaard is dus zeer gevoelig voor de milieuproblematiek.
Reeds vele jaren is er een werkgroep ‘Leefmilieu’ vanuit het Vlaams Gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard actief. Zij ijvert samen met de Groene Wandeling voor het behoud van een groene gordel tussen Vilvoorde en Neder-Over-Heembeek. Ook de Nederlandstalige Pastoraal is hier zeer actief bij betrokken geweest.

Gedurende de grote vakantie hebben we vanuit de Kerkfabriek van de Kristus-Koningparochie een eco-groep opgericht. Met deze groep proberen we de verschillende parochiale werkgroepen en parochianen bewust te maken van hun omgaan met energie.

We hebben een brochure verspreid waarin we met zeer eenvoudige tips proberen het energieverbruik te verminderen.
Dit kan gaan van het stimuleren van het gebruik van kleinere lokalen tot de zorg dat de verwarming niet te vroeg aanstaat en dat de lichten uitgedaan worden.
We hebben in de brochure ook praktische tip voor de mensen thuis vermeld.

Jammer genoeg kunnen we aan een aantal dingen weinig doen. Zo ziet de stad Brussel een artdecogebouw met dubbel glas niet zitten.
Vaak ontbreken de financiële middelen om veel te investeren.
Toch blijven we dromen van de realisatie van zonnepanelen op het dak van onze kerken. Voor Vlaanderen is er een heel goed subsidiëringssysteem. Maar hoe zit dat voor Brussel?
Het is een lange administratieve weg om dit te realiseren.

Aan een kunstenares Izabela Szejda hebben we gevraagd om kunstwerkjes rond milieu en kerk te maken. Het kunstwerkje is een vrouwelijk beeldje geworden. Waarom een vrouwelijk beeldje? De meeste woorden voor de aarde en voor de natuur zijn in de meeste talen vrouwelijk. Het is dan ook de beeldenreeks ‘moeder aarde’ geworden. De vrouwelijke aarde is sterk en krachtig maar er moet aandacht aan besteed worden en zorg voor gedragen worden. Ze is ook fragiel.
Dit beeldje hebben we in de kerk een centrale plaats gegeven. Het roept de parochianen op om aandacht aan het milieu te besteden.
Ook andere parochies in Vlaanderen kunnen een beeldje aanschaffen.
We hebben tevens een logo voor ecologie en kerk ontworpen. Het is belangrijk om het geheel visueel voor te stellen.