Toepassingsdomeinen

KWB en ecologie

Jef Sanen

Mensen zijn bij KWB omdat ze samen iets willen veranderen, verbeteren.
Tegelijk willen zij zorgen dat er niemand achterblijft met zijn problemen, iemand in de miserie laat je niet in de steek.
De wereld veranderen of verbeteren, dat doe je waar je zelf woont. Op deze manier werken afdelingen aan het milieu.
Wie beweert – “Er is toch niets aan te doen. Daar liggen mensen niet van wakker.”- heeft ongelijk. Mensen liggen er wel wakker van, van klimaatsverandering, van behoud van natuur, van een gezonde omgeving. En ze slagen erin om veel te veranderen.

Stookolietanks
Veel mensen leven op een tijdbom. Hun mazouttank ligt al 30 tot 40 jaar in de grond. Eén van onze leden kreeg te maken met een ernstige lek. Hij ging raad vragen. Enkele jaren later maakte hij de balans op van zijn lijdensweg. Het totaal van zijn kosten komt op 185.000 euro. Dit overtreft de waarde van de arbeiderswoning.
KWB vond dat hieraan wat moest gebeuren. Er was wel een stookoliefonds voor milieuschade van de oliesector zelf, maar niet voor de particulieren. Wij onderhandelden met de verzekeringssector om deze schade te laten opnemen in de brandverzekering.
Tot dusver is er weinig resultaat gehaald… tenzij je in aanmerking neemt dat ondertussen verschillende afdelingen beslisten het zekere voor het onzekere te nemen en de oude tonnen te laten verwijderen. Door in samenaankoop met andere mensen van de gemeente een goedkope opruiming te organiseren mee gefinancierd vanuit de gemeente die 100 tot 300 euro tussenkomt.

Klimaatwijken
Er zijn niet veel landen erin geslaagd om de Kyoto-norm te halen en om hun uitstoot met 8% te verminderen.
40 groepen van gezinnen in Limburg slaagden erin om bij elke deelnemer minstens 10% te besparen op hun energieverbruik. Er waren zelfs deelnemers die 40% bespaarden op hun elektriciteitsverbruik zonder in te boeten op comfort en met minimale investeringen.

In samenwerking met buurtwerkers werden ook in sociale wijken gelijkaardige klimaatwijken opgestart bij mensen die deze besparing echt nodig hebben.

Enkele energiemeesters (KWB leden die opgeleid werden om de gezinnen te begeleiden) organiseerden een samenaankoop om oude frigo’s en diepvriezers die energie verslonden (3KWu en meer) te vervangen door apparaten die minder dan 1/3 daarvan verbruiken. Dit wil zeggen dat die investering terug verdiend is op minder dan 1 jaar. Natuurlijk verkregen ze een korting (20%).

Klimaatvervolg…

Met de kennis van deze energiemeesters organiseerden veel KWB-ers praktische lessen:

  • Energiezuinig huishouden
  • Mijn energiezuinige woning
  • Ten huize van een KWB lid: gratis energie-audit
  • Zuinig rijden met je wagen

Ook met weinig middelen kan je de ecologische voetafdruk verkleinen.

  • Je kan leren composteren en afvalarm tuinieren.
  • Maar wanneer je in een straat met rijtjeshuizen woont dan heb je daar niets aan. De oplossing is een gezamenlijke composthoop op te zetten en gezamenlijk kippen te houden.

Samenaankoop stookolie en isolatiemateriaal
Door een samenaankoop te organiseren van stookolie krijg je een flinke korting op de prijs. Je kan diezelfde prijs aanbieden aan mensen die slechts 500 liter of 1000 liter kunnen kopen. (Een gewoon maandpensioen volstaat immers niet meer om 1000 liter te kopen). Wanneer je mensen tegelijk zegt dat ze 30% kunnen besparen op hun mazout door hun dak te isoleren, en je geeft hen de kans om in te stappen in een samenaankoop van materiaal dat het wat betaalbaarder maakt, dan is dit ook een serieuze stap vooruit voor het milieu.

Koppel daaraan een praktische les leren isoleren en een avondje leren siliconen spuiten, dan krijg je heel wat huizen wat beter geïsoleerd zonder dat het bakken geld kost.

Dure zonnecollectoren
De nieuwe technieken zijn erg duur. Weinig mensen weten hoe het in elkaar zit. Na de nodige informatie beslisten vorig jaar heel wat mensen zelf zonnecollectoren te bouwen. 430 panelen werden gebouwd tijdens zelfbouwweekends vorig jaar. Dit jaar maken wij er opnieuw zoveel.

Premies: help ik verzuip!
“Je komt misschien wel in aanmerking voor een premie…” Er zijn in Vlaanderen 1891 premies waarvoor je ‘misschien’ in aanmerking komt. Sinds mei zullen er wel nog enkele bijgekomen zijn. Maar wij merken dat de voorwaarden om in aanmerking te komen en de instanties waar je je moet melden zeer verscheiden zijn.
Dure, nieuwe dingen worden het meest betoelaagd (fotovoltaïsche zonnepanelen bv). Terwijl de eenvoudige, goedkope maatregelen zoals vloer, dak en muurisolatie in verhouding veel minder gestimuleerd worden.
Je moet het geld wel hebben eer je eraan begint… Mensen met een laag inkomen en gepensioneerden vallen uit de boot. Die voorfinanciering nekt de goede bedoelingen en plannen van veel mensen, ook van de milieubewuste jonge bouwer of verbouwer.
Wij stellen voor om te werken met het systeem van derde betaler. Je betaalt terug met wat je bespaart.

Ecospiritualiteit is een kwestie van zorg. Heel concrete daden getuigen ervan dat mensen wel wakker liggen van een omgeving waar ze zuinig, solidair en rechtvaardig mee leren omgaan.

Forum 8 december 2007