Rechtvaardige vrede voor Israël en Palestina

Verklaring Pax Christi aangenomen door het IPB-Forum van 2 juni 2007

 

40 jaar is genoeg.

Wij willen een rechtvaardige vrede voor Israël én Palestina.

Tijdens de zesdaagse oorlog in juni 1967 heeft Israël een grote overwinning behaald op een coalitie van Arabische landen. Sindsdien zijn de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook onder Israëlische militaire en administratieve controle.

In de bezette Palestijnse Gebieden werden voor 450.000 Israëli’s nederzettingen en nederzettingswegen gebouwd, een veiligheidsmuur, meer dan 540 checkpoints en wegversperringen. Land werd aangeslagen en duizenden huizen werden vernield. De Palestijnse bevolking zit vast in enclaves verspreid over deze Gebieden. Dagelijks zijn er gewapende tussenkomsten van het Israëlische leger in  Palestijnse steden als Ramallah, Jenin, Nablus, Jericho, Bethlehem , Rafah, Hebron.  

Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad kan zich onmogelijk neerleggen bij deze situatie. Samen met de lidorganisaties van CIDSE waaronder Broederlijk Delen en samen met Pax Christi Internationaal en Pax Christi Vlaanderen pleit het Interdiocesaan Pastoraal Beraad voor een rechtvaardige vrede uit liefde voor zowel het Palestijnse volk als voor het volk van Israël. De illegale bezettingsmaatregelen tegen de Palestijnse bevolking kunnen onmogelijk vrede brengen. Evenmin kunnen de blinde terreuraanslagen van gewapende Palestijnse groepen bijdragen tot een echte oplossing.

Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad verwacht van ons land en van de Europese Unie dat ze alles in het werk stellen opdat Israël het internationaal humanitair recht en de mensenrechtenverdragen daadwerkelijk zou respecteren. Ons land en Europa moeten ook de basis voor een efficiënt vredesproces helpen herstellen bij alle betrokken partijen. De enige manier om de vicieuze cirkel van onrecht, geweld en wraak echt te doorbreken is: luisteren naar de pijn van “de ander”, dialoog en verzoening. Dit is onze vurige wens voor het land waar Jezus heeft gewoond en  waar Hij de bevrijdende, geweldloze liefde heeft voorgeleefd als een weg van heil voor de hele wereld.