IPB blij met nieuwe standpunt paus

Als voorzitter van het IPB wil ik positief reageren op het standpunt van de paus dat condoomgebruik in bepaalde gevallen aanvaardbaar is. Dat heeft hij gezegd tegen de Duitse journalist Peter Seewald, in een uitgebreid interview dat volgende week wordt gepubliceerd in het boek  ‘Licht van de wereld: de paus, de kerk en de tekenen van de tijd.’

De paus vindt condoomgebruik acceptabel als dat bedoeld is om het risico op besmetting met hiv te verminderen. Als voorbeeld noemt hij de homoprostitutie.

Dit is een belangrijke stap naar een visie op een meer menselijke seksualiteit, waarbij de zorg voor de andere op de voorgrond komt en die de strijd tegen aids ondersteunt.  Vorig jaar, tijdens een bezoek aan Afrika, wees de paus condoomgebruik nog af. De uitspraken nu duiden op een genuanceerder standpunt van het Vaticaan.

Eerder gingen al kerkelijke stemmen op – zoals die van kardinaal  Godfried Danneels – die beklemtoonden dat de zorg voor het leven, het  vijfde gebod, voorrang heeft op het zesde gebod, waardoor in bepaalde  gevallen condoomgebruik toegelaten kan zijn om geen dood te zaaien,  maar het leven te beschermen. Ook de ABC-methode (abstain, be  faithfull, condom) werd in dat licht al langer door velen binnen de  kerk aanvaard. Onthouding en trouw blijven het ideaal, maar voor wie  daar niet aan beantwoordt, is condoomgebruik aangewezen. In kerkelijke kringen  is het standpunt dus niet nieuw is, maar het wordt nu wel door het hoogste gezag overgenomen.

Het is verheugend dat het Vaticaan standpunten kan nuanceren, rekening houdend met hedendaagse inzichten en ontwikkelingen. Op deze wijze treedt het kerkinstituut op een positieve wijze in dialoog met gelovigen en de brede samenleving. We hopen dat deze toch wel opmerkelijke stap de voorbode is van een nieuwe ontwikkeling.

21 november 2010

Josian Caproens
voorzitter IPB