Voorbereiding ELF 2012

Begin juni 2011 was ik in Freising waar voorzitters van verschillende Europese lekenfora samenkwamen om het Europees Lekenforum van 2012 voor te bereiden.

Daar klonk de grote gemeenschappelijke zorg om de kerk van vandaag en morgen en om leken een stem te geven waardoor ze gehoord worden binnen de kerk en in de samenleving. Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat het Tweede Vaticaans Concilie startte. Dit zal zeker een belangrijk uitgangspunt zijn bij onze volgende ontmoeting. Ook wij stelden ons de vraag of wij de verwachtingen van Vaticanum II hebben ingevuld. Hoe staan jongeren er tegenover? Wat moeten de volgende generaties waarmaken? Andere invalshoeken zijn: religieuze vrijheid, onze relatie met andere godsdiensten, de rol van de kerk in de maatschappij.

Zoals ook Häring aangeeft, willen we komen tot duidelijke strategieën en actieplannen. Het bleek al gauw dat we elkaar op Europees niveau kunnen ondersteunen en versterken. Meer intensieve en effectieve contacten zullen daar zeker uit groeien.

Het waren rijke en inspirerende ontmoetingen, waar we de Geest en het vuur van Pinksteren mochten ervaren.

Josian Caproens
voorzitter