Transparant, jg 22, nr. 3, april 2019

Inhoudstafel

IPB-Nieuws
* Ethisch omgaan met geld.

In ’t Vizier
* Denk je dat we in een zwart gat zullen vallen? Saskia van den Kieboom over de WJD in Panama.

Editoriaal

Verlangen naar nieuw leven: de levensboog van geboorte tot nieuw leven over de dood heen

In ons leven worden we geconfronteerd met blije en droeve gebeurtenissen. Het uitkijken naar de geboorte van een kind, de opgroeiende kinderen, de verliefdheid van jongeren die kiezen om samen door het leven te gaan, de gezinnen die samen hun weg zoeken met elkaar, de kwaaltjes van het ouder worden en het (soms veel te vroege) einde van het leven.
Recent maakte ik het zelf mee: de geboorte van een kleinkind, wat een wonder! Je ziet je eigen kind vader worden, een stap die uitnodigt tot een nieuwe verantwoordelijkheid. En zelf besef je dat je van de volheid van het leven stilaan gaat naar ‘de herfst’, je bent grootouder. Je schuift als het ware op. Je kijkt naar je eigen ouders, je voelt het gemis om hen die er niet meer zijn. En je beseft: het leven gaat zijn weg van Kerstmis naar Pasen, of je dat wil of niet. Nieuw leven begint en ontplooit zich, tot het doorheen de dood komt tot een anderssoortig leven.

‘De vijf levensstadia’ van Jörgen Habedank

Het prachtige kunstwerk nodigt ons uit tot een reflectie op het leven.
https://www.bildimpuls.de/bildimpulsart/lebensbogen/

Centraal in deze reeks staat de mens. Op elk paneel wordt hij anders weergegeven, omringd door andere kleuren en vergezeld van andere symbolen. Hier wordt een levensverhaal verteld over het geheel van het menselijk leven in stadia: geboorte en kinderjaren, de jeugd, middelbare leeftijd, ouderdom en uiteindelijk het einde van het leven.
De kleuren zijn gebaseerd op de dagelijkse en jaarlijkse stroom, die een solide ritme geven aan ons leven. De blauwe kleur van de ochtend gaat op het doek over naar het warme licht van de middag om te eindigen bij de kleuren van de ondergaande zon en de donkere avond. Tijdens het jaar gaat het blauw van de winter over naar het groen van de lente tot we de helderste uitdrukking in zomers geel vinden, nadien gaat buiten het herfstachtige rood over in de zachte kleuren van het einde van het jaar

De fase van sterven en nieuw leven

Het feest van Pasen nodigt ons uit om vooral naar het vijfde tafereel te kijken. De mens kijkt terug op het leven en al de mensen die hij achterlaat. De blauwe kleur maakt de boog met het eerste tafereel van de geboorte. De cirkel van het aardse leven wordt gesloten. Een grote rust komt vanuit de vorm die de mens omgeeft en die naar het licht erboven gaat. De mens wordt als het ware uit de diepten van de aarde getrokken in een andere werkelijkheid. Wij geloven dat de dood niet het einde is, maar de overgang. De omgekeerde T leidt de mens uit het beeld naar het oneindige. Liefde en oneindigheid – oneindige liefde – hebben we er niet ons hele leven naar gestreefd? En mogen we dan ook doorheen de dood hopen op een geheel andere en toch ergens vertrouwde werkelijkheid?

Pasen

Op een uitvaart hoorde ik dat de overleden diepgelovige man, vlak voor zijn dood, het verlangen had uitgesproken dat God ‘iets creatiefs, iets buiten-gewoons, iets bijzonders, niet-voor-te-stellen’ voor hem in petto zou hebben.

Dat is Pasen, verrijzenis, niet uit te zeggen, wel te verlangen, meer dan ooit! Ik wens jullie allen een intense paastijd.

Christa Damen
voorzitter