Transparant, jg 22, nr. 4, juli 2019

Inhoudstafel

IPB-Nieuws
* Ecologische bekering uit zorg voor ons gemeenschappelijk huis.

In ’t Vizier
* Van innovatie naar vitaliteit. Een nieuw project: ‘Het IPB als innovatieplatform’.

Editoriaal

Tijd voor herbronning om dan te herbeginnen

Ze komen volop binnen, de foto’s van vrienden en collega’s die genieten van een welverdiende vakantie. De ene ligt aan het strand, de andere trekt de bergen in. Velen genieten van cultuur, veraf en dichtbij. Een enkeling plaatst een foto met een goed boek, of geeft aan een cursus te volgen. Zelf tekende ik in op de digitale zomercursus ‘Spirituele meesters’ van Kerknet. En er liggen uiteraard nog enkele boeken te wachten …
De zomer is ook het scharnier tussen twee werkjaren. Voor het IPB was het voorbije jaar al druk, maar de échte uitdagingen liggen nog voor ons. Daarom even een terugblik om dan vooruit te kijken.

Een korte terugblik

In het werkjaar 2018-2019 namen we de aanloop naar het project ‘IPB Toekomst’. We willen na 50 jaar IPB een balans opmaken. Vanwaar komen we? Waar staan we nu? Hoe kijken we naar de toekomst? Waarop zetten we in? We plaatsten een vacature en hebben een deeltijdse projectmedewerker aangeworven. Zij zal ons helpen om krijtlijnen uit te zetten voor de toekomst. Daartoe brengt ze de veranderingen in visie en missie van het IPB in de loop van de voorbije 50 jaar in kaart. Ze gaat ook te rade bij andere lekenfora in Europa en verder. Ze koppelt onze geschiedenis aan de evolutie van andere kerkelijke adviesorganen en breder in de wereldkerk. Daar legt paus Franciscus vooral de nadruk op synodaliteit, samen op weg gaan om te onderscheiden waar het op aankomt. Er komt ook nog een bevraging naar de verwachtingen omtrent de rol en opdracht van het IPB.
Er is nog een heel ander project dat we voorbereidden in de voorbije maanden: ‘Van innovatie naar vitaliteit’. Dat biedt een veelbelovende kans voor de Kerk om ongebaande wegen te gaan. Meer informatie hierover vind je op de achterzijde.
En dan was er natuurlijk onze ‘gewone’ werking. We mogen terugkijken op vier boeiende Fora: omgaan met psychische kwetsbaarheid, kunst in de Kerk, ethisch omgaan met geld en de zorg voor ons gemeenschappelijk huis. De verslagen kon je lezen in Transparant. We hebben de indruk dat elk van deze thema’s aansloot bij vragen en bekommernissen die leven en dat onze leden nieuwe inzichten en suggesties mee naar huis namen. We rekenen vooral op hun engagement om de informatie en adviezen verder te verspreiden in hun netwerken.
In de loop van de maand september kan je de informatie over het voorbije werkjaar ook terugvinden op de website in de vorm van ons jaarverslag.

Tijd voor herbronning

Ondertussen is de vakantie volop aan de gang. Net als vele anderen genieten we van een periode die kansen biedt tot herbronning. Zon, zee, een lagere werkdruk, ontmoetingen met vrienden en familie, een reis veraf of dichtbij, een daguitstap, enkele stiltedagen, een fietstocht of terrasje, … allemaal kansen die het leven in een ander perspectief zetten. Het hoofd en de handen mogen even stilvallen. De batterij wordt opgeladen om er na de vakantie weer tegenaan te gaan.

Waar we naar uitkijken

Het werkjaar 2019-2020 meldt zich beloftevol. Op 6 juni 2020 vieren we ons 50-jarig bestaan in Gent. En natuurlijk gaat er nog heel wat voorbereidend werk aan vooraf om uit te klaren hoe en met wie we zullen vieren. We starten ook voluit met het innovatieplatform rond vitaliteit. De aanwerving van een coördinator zal tegen september rond zijn. Met de projectoproep willen we vele creatieve en enthousiaste ideeën kansen geven om waar te worden. Via ondersteuning van initiatieven gericht op de toekomst hopen we het vuur van de Geest aan te wakkeren en zo mee te werken aan een nieuwe dynamiek van de Kerk in ons land. En daar kunnen we alleen maar warm van worden!

Een fijne zomer

We wensen iedereen een fijne zomer toe. En misschien mag jij het ook meemaken, wat iemand op Facebook schreef: “Godzijdank: er was licht! Genieten van een vroege zonsopgang in een tuin die al volop leeft. Heerlijk …”

 

Christa Damen
voorzitte
r