Februari 2024 | Symposium ‘Een kerk die luistert’
Op 27 februari organiseert het IPB samen met UCSIA, het Academisch Centrum voor Praktische Theologie van de KU Leuven en de Interdiocesane Commissie voor Catechese de studiedag ‘Een kerk die luistert’. We onderzoeken hoe we op een waardevolle manier kunnen omgaan met verschillen in de kerk.
Synodaal op weg
Het synodaal proces heeft eens te meer de verscheidenheid binnen de Vlaamse kerk in de verf gezet. Het mag duidelijk zijn dat de mensen die tot de kerk behoren, geen homogene categorie vormen: verschillende generaties, levensstijlen, engagementen en visies verenigen zich onder de kerktoren. Deze schakeringen worden misschien al te vaak genegeerd of met frustratie tegemoet getreden, maar is deze diversiteit niet ook een rijkdom, een uitnodiging, een leerschool bij uitstek? Een kerk die luistert, hoort ook de dissonanten in de symfonie.
Tijdens de studiedag ‘Een kerk die luistert’, onderzoeken we hoe we op een waardevolle manier kunnen omgaan met verschillen in de kerk. Deze studiedag bouwt verder op de symposia Parochie & ambt. Tussen renovatie en innovatie (2020) en Kerk vormen in een seculiere tijd (2022) en richt zich tot iedereen die verantwoordelijkheid opneemt in de kerk, van parochies tot bisdommen, van professionals tot vrijwilligers.
In het theoretische deel van de dag is het synodaal proces onze kapstok. Theoloog Jos Moons (ACPT, KU Leuven) deelt zijn inzichten over een synodale omgang met verschillen. Priorin Rebekka Willekes (Priorij Klaarland) getuigt over de wijsheid van de Regel van Benedictus als het gaat om diversiteit en samenhorigheid.
In de namiddag zijn er verschillende workshops die uitnodigen tot gesprek en reflectie over verscheidenheid. Aan bod komen onder andere de fricties tussen generaties, meningsverschillen over liturgie en catechese, het bevorderen van dialoog in conflictsituaties, de methode van spirituele onderscheiding en het synodaal proces.
Voor meer info of om u aan te melden (nog tot 12 februari), klik hier.